HOPPETS ANSIKTEN

30jun19:00HOPPETS ANSIKTENÖPPNINGSKONSERT - KAMMARMUSIK19:00

Om evenemanget

OBS, konserten livestreamas på vår Facebook-sida.

PROGRAM

L van Beethoven Pianokvartett no 3

Guro Kleven Hagen – violin, Eivind Ringstad – viola, Jakob Koranyi – cello, Cedric Pescia – piano

H Saeverud Kjempeviseslåtten  

Peter Friis Johansson – piano

Z Levina Violinsonat no 2

Nurit Stark – violin, Cedric Pescia – piano

– PAUS – 

C Shaw Entr’acte (på bilden)

Guro Kleven Hagen, Mats Zetterqvist – violin, Jennifer Stumm – viola, Amalie Stalheim – cello

R Schumann Pianokvintett 

Nurit Stark – violin, Guro Kleven Hagen – violin, Jennifer Stumm – viola, Amalie Stalheim – cello, Peter Friis Johansson – piano

OM KONSERTEN

I festivalens jublande öppningskonsert syns hoppets läkande kraft lysa igenom. Denna kraft måste vi ta tillvara på om vi ska kunna möta de förändringar vi står inför. Istället för att fästa oss vid det gamla och förlegade måste vi våga blicka framåt mot en ny verklighet, där vi omfamnar de nya möjligheter som uppstår.

Vi börjar i Beethovens sprudlande pianokvartett som är full av ungdomlig framåtanda. Mer än kanske någon annan kompositör symboliserar Beethoven en upplysningsmänniska som ur sin tids möjligheter blickar in i framtiden för att föreställa sig och skapa något helt nytt. Därifrån hamnar vi i Norge under Tysklands ockupation och Harald Saeveruds Kjempeviseslått som har blivit en sorts signaturmelodi för den norska motståndskampen.

Zara Levina, född på den annekterade Krimhalvön, bevittnade två världskrig, revolution, kollaps och totalitär återuppbyggnad av sitt hemland. Trycket från den statliga censuren drev henne till randen av sammanbrott, men genom hela livet behöll hon ändå sin egen och omisskännliga musikaliska röst. Här hör vi hennes sällan spelade men enormt starka andra violinsonat.

Efter paus samlas vi till eftertanke i Caroline Shaws meditativa Entr’acte. Detta verk som blivit något av en modern klassiker bjuder på ett välbehövligt lugn innan vi avslutar med fanan i topp i Schumanns storslagna pianokvintett. Schumann är här på ett ständigt omväxlande humör. Det är ett av våra mest älskade verk och det med rätta, ingen kan stå oberörd inför denna medryckande och känslosamma musik!