Jakob
Koranyi
Cello
Jakob Koranyi är professor i cello vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, där han också undervisar i kursen om Hållbart Yrkesliv i Musik. Han söker aktivt sätt där musiken kan vara en positiv kraft för klimatet och miljön. Efter att ha turnerat världen runt på ett omfattande sätt, slutade Koranyi 2019 att acceptera uppdrag som innebär transporter med flyg.
14
June
Friday
Songs of Travel del I
Gävle Symfoniorkester framför uruppföranden och älskade verk ur musikhistorien under ledning av dirigenten Simon Crawford-Phillips.
19:00
21:00

I år är vi stolta över att vara en del av EU-projektet Songs of Travel, som utforskar teman som migration och resande, genom musik, forskning och interaktiva upplevelser. Tillsammans med tre andra festivaler och en spelutvecklare har vi beställt fem nya musikaliska verk och även skapat ett mobilspel som följer fem migranters livsöden och resor genom Europa. Resande och intryck från andra platser och sammanhang är den röda tråd som binder ihop festivalens program. Under öppningskonserten uruppförs ett av de fem verken, Djuro Zivkovics dubbelkonsert för cello, piano och orkester.

OM PROGRAMMET

Edvard Griegs älskade Peer Gynt-Suite baseras på Henrik Ibsens dramatiska saga om den äventyrlige Peer Gynt som reser runt i världen men förlorar sig själv i sina lögner och drömmar. Han söker efter kärlek, rikedom och mening, men inser till slut att han har försummat det enda som är viktigt: den trofasta Solveig som väntar på honom hemma.

Djuro Zivkovics Dubbelkonsert för cello, piano och orkester är ett av de verk som beställts i Songs of Travel. Serbisk-svenske Zivkovic har vunnit flera internationella priser och utmärkelser för sin originella och expressiva musik, bland annat the Grawemeyer Award som ofta liknas vid konstmusikens Nobelpris.

"Jag vill i dubbelkonserten framkalla en känsla av förundran och vördnad, frammana vår planets paradoxala natur - en bräcklig, men ändå motståndskraftig sfär, upphängd i rymdens storhet. Musiken kommer att framkalla en känsla av det heliga och uppmanar lyssnaren att begrunda sin plats i universums storslagna design.” - Djuro Zivkovic

Liguria av Andrea Tarrodi skildrar den Italienska nordvästkusten där fem små fiskestäder klamrar sig fast längs de branta klipporna. Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Vernazza och Monterosso heter de, och mellan dem kan man vandra till fots i bergen. Verket kan beskrivas som en ”vandring” mellan dessa små städer: Riomaggiore med sina höga vågor; Manarola med sitt klocktorn; Monterosso med stranden där badgästerna stressade sig fram för att få en plats och fällde ut sina färgglada parasoll; Vernazza med sitt utkikstorn och sina klippor; och sist Corniglia, där natten är full av stjärnor.  Ursprungligen är verket skrivet för Radioorkestern men framförs här i en helt ny version specifikt skapad för Fairplay Chamber Music och Gävle Symfoniorkester.

Felix Mendelssohn-Bartholdys Symfoni no 4 “Den Italienska” är ett av hans mest populära och livsbejakande verk. Själv omnämnde Mendelssohn symfonin som “det gladaste stycket jag någonsin gjort”. Det skrevs efter att han rest runt i Italien och fascinerats av dess kultur, historia och landskap och just färgerna och atmosfären i landet sökte han fånga in i musiken. Symfonin har fyra satser: Allegro vivace, Andante con moto, Con moto moderato och ett avslutande vildsint Saltarello. Symfonin uruppfördes i London 1833, men Mendelssohn var inte nöjd med den och reviderade den flera gånger. Han publicerade den aldrig under sin livstid, utan den gavs ut först 1851 i sin ursprungliga version och blev omedelbart en given favorit på orkesterrepertoaren!

Edvard Grieg - Peer Gynt Suite no 1

Gävle symfoniorkester, Simon Crawford-Phillips

Djuro Zivkovic - Dubbelkonsert för cello, piano och orkester (uruppförande)

Jakob Koranyi, Peter Friis Johansson, Gävle symfoniorkester, Simon Crawford-Phillips

-PAUS-

Andrea Tarrodi - Liguria (uruppförande av ny version)

Gävle symfoniorkester, Simon Crawford-Phillips

Felix Mendelssohn-Bartholdy - Symfoni no 4 “Den Italienska”

Gävle symfoniorkester, Simon Crawford-Phillips
Stora scenen
280 SEK
FESTIVALPASS:
JA
14
June
Friday
Open Skyspace med Jacob Kellermann
Upplev James Turells världsberömda Skyspace i perfekt symbios med gitarristen Jacob Kellermann.
21:15
22:45

Jacob Kellermann har etablerat sig som en av Skandinaviens mest aktiva och eftersökta gitarrister. Förutom att regelbundet spela över hela Sverige har han framträtt som solist och kammarmusiker internationellt i konserthus såsom Concertgebouw Amsterdam, Prinzregententheater och Gasteig München. Kellermann har släppt tre kritikerrosade album på skivbolaget BIS Records. Det senaste albumet som släpptes 2021, där han bl.a. tolkar Rodrigos klassiska gitarrkonsert Concierto de Aranjuez, belönades med en Grammis, Diapason D’or och utsågs till årets klassiska album i Dagens Nyheter. Albumet fick mycket positiv kritik internationellt och hyllades bland annat av The Guardian, The Times, Gramophone Magazine och Nederländska NRC.
 
PRAKTISK INFORMATION:
Skyspace är en delvis utomhusupplevelse, vi rekommenderar att bära eller ta med varma kläder. Till skillnad från våra övriga konserter är konserten i Skyspace inte handikappanpassad.
 
Publiken möts i Kulturhusets foajé kl 21.15 (eller 10 minuter efter att konserten kl 19.00 är slut) för att gemensamt vandra till Skyspace.
 
PRISINFORMATION:
Skyspace är en exklusiv upplevelse med plats för endast 20 lyssnande personer. Biljettpriset är 800 kr, eller 600 kr för den som innehar festivalpass.
 
Konserten arrangeras även lördag den 15 juni kl 21.15

Skyspace
600-800 SEK
FESTIVALPASS:
NEJ
15
June
Saturday
Bru(n)chkonsert!
Starta morgonen med härlig musik och god mat till tonerna av den brunchklingande tyske kompositören Max Bruch!
10:00
11:45

Inte nog med att hans namn kan få det att vattnas i munnen, hans Åtta Stycken för klarinett, cello och piano är utsökt musik! Dessa stycken erbjuder stor variation och delas under konserten upp i anrättningar om två eller tre. Det kommer alltså finnas tid för såväl samtal som eftertanke och att uppslukas av musiken under denna bru(n)chkonsert!
 
PRAKTISK INFORMATION:
Konserten arrangeras i Vita huset, den paradvilla där Bruno Liljefors målade flera av sina mest fängslande tavlor.
 
För den som köper lösbiljett ingår mat och dryck i entrébiljetten.
 
För den som bokat festivalpass ingår endast konsertbiljetten, mat och dryck kan köpas till för en kostnad om 100 kr, förbokas separat i bokningssystemet vid köp av festivalpass eller genom att maila oss på contact@jarnafestivalacademy.com senast 24 timmar innan konsertens början.

Max Bruch - Åtta stycken för klarinett, cello och piano

Emil Jonason, Jakob Koranyi, Daria van der Bercken
Vita Villan
100-250 SEK
FESTIVALPASS:
JA
15
June
Saturday
Stumfilm och spel
En tvådelad konsertupplevelse som utforskar rörlig media och interaktiv kultur där all musik framförs live av våra festivalartister.
16:00
17:30

Stumfilmen The Assassination of the Duke of Guise från 1917 är en milstolpe inom filmens utveckling. Den är ett historiskt drama som skildrar mordet på den franske adelsmannen och krigsherren Henrik I av Guise år 1588, och är ett av de allra första exemplen på musik som skrevs specifikt för en film. Den franska tonsättaren Camille Saint-Saëns komponerade sex stycken för piano, harmonium och stråkar som följer filmens handling och stämning. Musiken och filmen har en speltid på cirka 17 minuter.
 
Spel Songs of Travel är en del av EU-projektet med samma namn. Spelet består av fem kapitel som utforskar olika aspekter av migration genom att följa personliga berättelser från fem individer som flyr sina hemländer till en ny början i Europa. Musiken är ett av Fairplay Chamber Music och har komponerats av irländska Elaine Agnew.

Del 1 - Stumfilm: Assassination of the Duke of Guise
Musik av Camille Saint-Saens

Ylva Larsdotter, Guro Kleven Hagen, Asbjørn Nørgaard, Jakob Koranyi, Daria van den Bercken, Peter Friis Johansson

Del 2 - Spel: Songs of Travel
Musik av Elaine Agnew

NN, Emil Jonason, Ylva Larsdotter, Guro Kleven Hagen, Asbjørn Nørgaard, Jakob Koranyi, Magdalena Meitzner, Peter Friis Johansson
Stora scenen
150 SEK
FESTIVALPASS:
JA
15
June
Saturday
Songs of Travel del II
Konserten speglar olika aspekter av resande, såväl fysiskt som själsligt, med bl a uruppförandet av beställningsverket Voyage signerat kurdiske Hawar Tawfiq.
19:00
21:00

Denna kvällskonsert är en del av EU-projektet Songs of Travel och speglar olika aspekter av resande, såväl fysiskt som själsligt. Vi får omslutas av musik med ursprung från många geografiska platser och ofta med relation till dramatiska kontexter.

Att resa är ett magiskt fenomen, som förvandlar den gamla personen till en ny person. Ur denna synvinkel är vårt liv en resa med slutdestinationen att möta vår död.” - Hawar Tawfiq

OM PROGRAMMET

Sergei Prokofievs Hebreiska Ouvertyr skrevs 1919 i USA med inspiration av en samling judiska folkmelodier. Verket är skrivet för den ovanliga kombinationen klarinett, stråkkvartett och piano, och klangvärlden för tankarna till Klezmer och annan judisk musik.

Därefter följer ett urval kortare verk för solopiano av den ukrainske tonsättaren Valentin Silvestrov framförda av Daria van der Bercken. Silvestrovs djupt meditativa och stämningsfulla pianomusik har beskrivits som "tysta sånger", som uttrycker en längtan efter det förlorade och det eviga.

Festivalens andra beställningsverk är signerat den kurdiske tonsättaren Hawar Tawfiq, numera baserad i Nederländerna. Verket Voyage är skrivet för kammarensemble och sång baseras på texter av den persiska 1200-talspoeten och mystikern Jalal al-din Rumi. Rumis dikter ger uttryck för den sufiska mystiken och han använder sig av rika bilder och symboler för att skildra kärlekens gränslöshet och religionens innersta väsen.

Chopins Ballade i f-moll, ett av hans mest omtyckta och dramatiska verk för piano, i tolkning av Finghin Collins. Balladen är ett exempel på Chopins geniala förmåga att skapa en berättelse med musik som väcker starka känslor hos lyssnaren. Chopin skrev balladen mellan 1842 och 1843, under en period då han reste mellan Paris och Nohant, där han bodde tillsammans med sin älskade George Sand.

Konserten avslutas med Ralph Vaughan-Williams sångcykel Songs of Travel med texter av Robert Louis Stevenson. Sångerna skildrar en resandes upplevelser och reflektioner och uttrycker både vandringslust, skönhet, kärlek, tvivel, ensamhet och andlighet. Vaughan-Williams skrev sångerna mellan 1901 och 1904 och de har blivit ett av hans allra mest framförda verk.

Sergei Prokofiev - Hebreisk Ouvertyr

Emil Jonason, Nurit Stark, Guro Kleven Hagen, Asbjørn Nørgaard, Jakob Koranyi, Daria van den Bercken

Valentin Silvestrov - utvalda stycken för solopiano

Daria van der Bercken

Hawar Tawfiq - Voyage (uruppförande)

Berit Norbakken, Emil Jonason, Nurit Stark, Daniel Thorell, Magdalena Meitzner, Daria van den Bercken

-PAUS-

Frederic Chopin - Ballade no 4 i f-moll

Finghin Collins

Ralph Vaughan-Williams - Songs of Travel

Jakob Högström, Finghin Collins
Stora scenen
280 SEK
FESTIVALPASS:
JA
15
June
Saturday
Open Skyspace med Jacob Kellermann
Upplev James Turells världsberömda Skyspace i perfekt symbios med gitarristen Jacob Kellermann.
21:15
22:45

Jacob Kellermann har etablerat sig som en av Skandinaviens mest aktiva och eftersökta gitarrister. Förutom att regelbundet spela över hela Sverige har han framträtt som solist och kammarmusiker internationellt i konserthus såsom Concertgebouw Amsterdam, Prinzregententheater och Gasteig München. Kellermann har släppt tre kritikerrosade album på skivbolaget BIS Records. Det senaste albumet som släpptes 2021, där han bl.a. tolkar Rodrigos klassiska gitarrkonsert Concierto de Aranjuez, belönades med en Grammis, Diapason D’or och utsågs till årets klassiska album i Dagens Nyheter. Albumet fick mycket positiv kritik internationellt och hyllades bland annat av The Guardian, The Times, Gramophone Magazine och Nederländska NRC.
 
PRAKTISK INFORMATION:
Skyspace är en delvis utomhusupplevelse, vi rekommenderar att bära eller ta med varma kläder. Till skillnad från våra övriga konserter är konserten i Skyspace inte handikappanpassad.
 
Publiken möts i Kulturhusets foajé kl 21.15 (eller 10 minuter efter att konserten kl 19.00 är slut) för att gemensamt vandra till Skyspace.
 
PRISINFORMATION:
Skyspace är en exklusiv upplevelse med plats för endast 20 lyssnande personer. Biljettpriset är 800 kr, eller 600 kr för den som innehar festivalpass.
 
Konserten arrangeras även fredag den 14 juni kl 21.15

Skyspace
600-800 SEK
FESTIVALPASS:
NEJ
16
June
Sunday
Yoga med Bach
En unik kombination av två djupgående och själsliga konstarter – Bachs tidlösa musik och yoga.
10:00
11:00

Här du får möjlighet att utforska din kropp och själ genom rörelse och musik. Yogan är anpassad för både nybörjare och erfarna och leds av en erfaren yogalärare från Trosa Hot Yoga. I varje djup pose får du lyssna till ett musikstycke av den store mästaren Johann Sebastian Bach som framförs på cello eller violin.
 
Upplev en magisk och berikande stund tillsammans med våra musiker och erfarna yogainstruktör.
 
PRAKTISK INFORMATION:
Ingen förkunskap inom yoga är nödvändig. Evenemanget individanpassas delvis och är lämpligt för alla i åldern 15-99 år.
 
Ta gärna med din en egen yogamatta och bekväma kläder.

Ylva Larsdotter, Jakob Koranyi
150 SEK
FESTIVALPASS:
16
June
Sunday
Songs of Travel del III
Välkommen till den tredje och sista kvällskonserten med resande som tematik på årets festival!
19:00
21:00

På konserten får vi höra verk av fyra kompositörer som på olika sätt har utforskat resandet och mötet med andra kulturer, ett av dessa är festivalens femte och sista beställningsverk.

OM PROGRAMMET

Vi inleder med en bitterljuv Romans för violin och piano av Amy Beach som räknas som den första framgångsrika amerikanska kvinnliga kompositören. Romansen skrevs till hennes make som en bröllopspresent, ett bröllop som i mycket innebar slutet på Beachs karriär som pianist men samtidigt början på hennes tonsättarbana.

Franz Liszts Petrarca-sonetter skrevs ursprungligen som sånger med text av den italienske renässanspoeten Francesco Petrarca men senare skrev Liszt om dem i versioner för solopiano som en del av hans andra samling stycken med namnet Pilgrimsår och det är denna version vi möter här. Sonetterna är exempel på Liszts sena stil som kännetecknas av rik harmonik och ett enormt andligt djup.

Med verket Ode to Napoleon hyllar vi den jubilerande Arnold Schönberg som skulle ha fyllt 150 år 2024. Schönberg räknas som en av de allra mest inflytelserika och nyskapande kompositörerna och detta verk skrevs 1942 i USA dit Schönberg tvingats fly under andra världskriget. Schönberg bygger verket kring en dikt av Lord Byron, som kritiserade Napoleon för hans maktlystnad och grymhet och verket kan ses som en protest mot tyranni och diktatur. Sättningen med recitatör, pianist och stråkkvartett är typisk Schönbergsk och i verket blandas element från både tonal och atonal musik i en hyllning till frihetens ideal.

Efter paus återvänder vi till nutiden med ett verk av den norske kompositören och professorn Lasse Thoresen. Every Minute opens a door är ett beställningsverk för Songs of Travel-projektet, och är en musikalisk reflektion över migrationens utmaningar och möjligheter.

Utgångspunkten för mitt stycke kommer att vara Vladimir Levchevs dikt The Refugee, som slutar med de övertygande orden: vi har kanske rest till evigheten.” - Lasse Thoresen

Konserten avslutas med Amy Beach vars musik vi också mötte inledningsvis. Pianokvintetten räknas som hennes kanske allra mest lyckade verk och har blivit en favorit bland många såväl konsertbesökare som musiker. Kvintetten skrevs efter en resa till Europa där hon studerade fransk och tysk musik och här kan anas influenser från både Brahms och fransk impressionism, samtidigt som Amy Beachs egen starka musikaliska identitet ständigt lyser igenom!

Amy Beach - Romans för violin och piano

Guro Kleven Hagen, Finghin Collins

Franz Liszt - ur 3 Sonetti del Petrarca

Peter Friis Johansson

Arnold Schönberg - Ode to Napoleon

Berit Norbakken, Nurit Stark, Guro Kleven Hagen, Asbjørn Nørgaard, Daniel Thorell, Peter Friis Johansson

-PAUS-

Lasse Thoresen - Every Minute Opens a Door

Berit Norbakken, Guro Kleven Hagen, Jakob Koranyi, Finghin Collins

Amy Beach - Pianokvintett i fiss-moll
Adagio - Allegro moderato
Adagio espressivo
Allegro agitato - Adagio come prima - Presto

Stora scenen
280 SEK
FESTIVALPASS:
JA
18
June
Tuesday
Grande Finale!
Festivalen avslutas med en konsert där unga musikstudenter möter våra erfarna festivalmusiker i en Grande finale!
19:00
21:30

Programmet består av fyra verk som framförs i sin helhet men har delats upp mellan olika ensembler. Resultatet blir ett samarbete mellan våra musikstudenter och festivalmusiker där alla får chans att bidra till den stora helheten.
 
Program presenteras inom kort.
Medverkande artister och studenter publiceras i maj.

Stora scenen
280 SEK
FESTIVALPASS:
JA
14
June
Songs of Travel del I
Gävle Symfoniorkester framför uruppföranden och älskade verk ur musikhistorien under ledning av dirigenten Simon Crawford-Phillips.
19:00
21:00

I år är vi stolta över att vara en del av EU-projektet Songs of Travel, som utforskar teman som migration och resande, genom musik, forskning och interaktiva upplevelser. Tillsammans med tre andra festivaler och en spelutvecklare har vi beställt fem nya musikaliska verk och även skapat ett mobilspel som följer fem migranters livsöden och resor genom Europa. Resande och intryck från andra platser och sammanhang är den röda tråd som binder ihop festivalens program. Under öppningskonserten uruppförs ett av de fem verken, Djuro Zivkovics dubbelkonsert för cello, piano och orkester.

OM PROGRAMMET

Edvard Griegs älskade Peer Gynt-Suite baseras på Henrik Ibsens dramatiska saga om den äventyrlige Peer Gynt som reser runt i världen men förlorar sig själv i sina lögner och drömmar. Han söker efter kärlek, rikedom och mening, men inser till slut att han har försummat det enda som är viktigt: den trofasta Solveig som väntar på honom hemma.

Djuro Zivkovics Dubbelkonsert för cello, piano och orkester är ett av de verk som beställts i Songs of Travel. Serbisk-svenske Zivkovic har vunnit flera internationella priser och utmärkelser för sin originella och expressiva musik, bland annat the Grawemeyer Award som ofta liknas vid konstmusikens Nobelpris.

"Jag vill i dubbelkonserten framkalla en känsla av förundran och vördnad, frammana vår planets paradoxala natur - en bräcklig, men ändå motståndskraftig sfär, upphängd i rymdens storhet. Musiken kommer att framkalla en känsla av det heliga och uppmanar lyssnaren att begrunda sin plats i universums storslagna design.” - Djuro Zivkovic

Liguria av Andrea Tarrodi skildrar den Italienska nordvästkusten där fem små fiskestäder klamrar sig fast längs de branta klipporna. Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Vernazza och Monterosso heter de, och mellan dem kan man vandra till fots i bergen. Verket kan beskrivas som en ”vandring” mellan dessa små städer: Riomaggiore med sina höga vågor; Manarola med sitt klocktorn; Monterosso med stranden där badgästerna stressade sig fram för att få en plats och fällde ut sina färgglada parasoll; Vernazza med sitt utkikstorn och sina klippor; och sist Corniglia, där natten är full av stjärnor.  Ursprungligen är verket skrivet för Radioorkestern men framförs här i en helt ny version specifikt skapad för Fairplay Chamber Music och Gävle Symfoniorkester.

Felix Mendelssohn-Bartholdys Symfoni no 4 “Den Italienska” är ett av hans mest populära och livsbejakande verk. Själv omnämnde Mendelssohn symfonin som “det gladaste stycket jag någonsin gjort”. Det skrevs efter att han rest runt i Italien och fascinerats av dess kultur, historia och landskap och just färgerna och atmosfären i landet sökte han fånga in i musiken. Symfonin har fyra satser: Allegro vivace, Andante con moto, Con moto moderato och ett avslutande vildsint Saltarello. Symfonin uruppfördes i London 1833, men Mendelssohn var inte nöjd med den och reviderade den flera gånger. Han publicerade den aldrig under sin livstid, utan den gavs ut först 1851 i sin ursprungliga version och blev omedelbart en given favorit på orkesterrepertoaren!

Edvard Grieg - Peer Gynt Suite no 1

Gävle symfoniorkester, Simon Crawford-Phillips

Djuro Zivkovic - Dubbelkonsert för cello, piano och orkester (uruppförande)

Jakob Koranyi, Peter Friis Johansson, Gävle symfoniorkester, Simon Crawford-Phillips

-PAUS-

Andrea Tarrodi - Liguria (uruppförande av ny version)

Gävle symfoniorkester, Simon Crawford-Phillips

Felix Mendelssohn-Bartholdy - Symfoni no 4 “Den Italienska”

Gävle symfoniorkester, Simon Crawford-Phillips
KÖP BILJETT
Stora scenen
280 SEK
FESTIVALPASS:
JA
14
June
Open Skyspace med Jacob Kellermann
Upplev James Turells världsberömda Skyspace i perfekt symbios med gitarristen Jacob Kellermann.
21:15
22:45

Jacob Kellermann har etablerat sig som en av Skandinaviens mest aktiva och eftersökta gitarrister. Förutom att regelbundet spela över hela Sverige har han framträtt som solist och kammarmusiker internationellt i konserthus såsom Concertgebouw Amsterdam, Prinzregententheater och Gasteig München. Kellermann har släppt tre kritikerrosade album på skivbolaget BIS Records. Det senaste albumet som släpptes 2021, där han bl.a. tolkar Rodrigos klassiska gitarrkonsert Concierto de Aranjuez, belönades med en Grammis, Diapason D’or och utsågs till årets klassiska album i Dagens Nyheter. Albumet fick mycket positiv kritik internationellt och hyllades bland annat av The Guardian, The Times, Gramophone Magazine och Nederländska NRC.
 
PRAKTISK INFORMATION:
Skyspace är en delvis utomhusupplevelse, vi rekommenderar att bära eller ta med varma kläder. Till skillnad från våra övriga konserter är konserten i Skyspace inte handikappanpassad.
 
Publiken möts i Kulturhusets foajé kl 21.15 (eller 10 minuter efter att konserten kl 19.00 är slut) för att gemensamt vandra till Skyspace.
 
PRISINFORMATION:
Skyspace är en exklusiv upplevelse med plats för endast 20 lyssnande personer. Biljettpriset är 800 kr, eller 600 kr för den som innehar festivalpass.
 
Konserten arrangeras även lördag den 15 juni kl 21.15

KÖP BILJETT
Skyspace
600-800 SEK
FESTIVALPASS:
NEJ
15
June
Bru(n)chkonsert!
Starta morgonen med härlig musik och god mat till tonerna av den brunchklingande tyske kompositören Max Bruch!
10:00
11:45

Inte nog med att hans namn kan få det att vattnas i munnen, hans Åtta Stycken för klarinett, cello och piano är utsökt musik! Dessa stycken erbjuder stor variation och delas under konserten upp i anrättningar om två eller tre. Det kommer alltså finnas tid för såväl samtal som eftertanke och att uppslukas av musiken under denna bru(n)chkonsert!
 
PRAKTISK INFORMATION:
Konserten arrangeras i Vita huset, den paradvilla där Bruno Liljefors målade flera av sina mest fängslande tavlor.
 
För den som köper lösbiljett ingår mat och dryck i entrébiljetten.
 
För den som bokat festivalpass ingår endast konsertbiljetten, mat och dryck kan köpas till för en kostnad om 100 kr, förbokas separat i bokningssystemet vid köp av festivalpass eller genom att maila oss på contact@jarnafestivalacademy.com senast 24 timmar innan konsertens början.

Max Bruch - Åtta stycken för klarinett, cello och piano

Emil Jonason, Jakob Koranyi, Daria van der Bercken
KÖP BILJETT
Vita Villan
100-250 SEK
FESTIVALPASS:
JA
15
June
Stumfilm och spel
En tvådelad konsertupplevelse som utforskar rörlig media och interaktiv kultur där all musik framförs live av våra festivalartister.
16:00
17:30

Stumfilmen The Assassination of the Duke of Guise från 1917 är en milstolpe inom filmens utveckling. Den är ett historiskt drama som skildrar mordet på den franske adelsmannen och krigsherren Henrik I av Guise år 1588, och är ett av de allra första exemplen på musik som skrevs specifikt för en film. Den franska tonsättaren Camille Saint-Saëns komponerade sex stycken för piano, harmonium och stråkar som följer filmens handling och stämning. Musiken och filmen har en speltid på cirka 17 minuter.
 
Spel Songs of Travel är en del av EU-projektet med samma namn. Spelet består av fem kapitel som utforskar olika aspekter av migration genom att följa personliga berättelser från fem individer som flyr sina hemländer till en ny början i Europa. Musiken är ett av Fairplay Chamber Music och har komponerats av irländska Elaine Agnew.

Del 1 - Stumfilm: Assassination of the Duke of Guise
Musik av Camille Saint-Saens

Ylva Larsdotter, Guro Kleven Hagen, Asbjørn Nørgaard, Jakob Koranyi, Daria van den Bercken, Peter Friis Johansson

Del 2 - Spel: Songs of Travel
Musik av Elaine Agnew

NN, Emil Jonason, Ylva Larsdotter, Guro Kleven Hagen, Asbjørn Nørgaard, Jakob Koranyi, Magdalena Meitzner, Peter Friis Johansson
KÖP BILJETT
Stora scenen
150 SEK
FESTIVALPASS:
JA
15
June
Songs of Travel del II
Konserten speglar olika aspekter av resande, såväl fysiskt som själsligt, med bl a uruppförandet av beställningsverket Voyage signerat kurdiske Hawar Tawfiq.
19:00
21:00

Denna kvällskonsert är en del av EU-projektet Songs of Travel och speglar olika aspekter av resande, såväl fysiskt som själsligt. Vi får omslutas av musik med ursprung från många geografiska platser och ofta med relation till dramatiska kontexter.

Att resa är ett magiskt fenomen, som förvandlar den gamla personen till en ny person. Ur denna synvinkel är vårt liv en resa med slutdestinationen att möta vår död.” - Hawar Tawfiq

OM PROGRAMMET

Sergei Prokofievs Hebreiska Ouvertyr skrevs 1919 i USA med inspiration av en samling judiska folkmelodier. Verket är skrivet för den ovanliga kombinationen klarinett, stråkkvartett och piano, och klangvärlden för tankarna till Klezmer och annan judisk musik.

Därefter följer ett urval kortare verk för solopiano av den ukrainske tonsättaren Valentin Silvestrov framförda av Daria van der Bercken. Silvestrovs djupt meditativa och stämningsfulla pianomusik har beskrivits som "tysta sånger", som uttrycker en längtan efter det förlorade och det eviga.

Festivalens andra beställningsverk är signerat den kurdiske tonsättaren Hawar Tawfiq, numera baserad i Nederländerna. Verket Voyage är skrivet för kammarensemble och sång baseras på texter av den persiska 1200-talspoeten och mystikern Jalal al-din Rumi. Rumis dikter ger uttryck för den sufiska mystiken och han använder sig av rika bilder och symboler för att skildra kärlekens gränslöshet och religionens innersta väsen.

Chopins Ballade i f-moll, ett av hans mest omtyckta och dramatiska verk för piano, i tolkning av Finghin Collins. Balladen är ett exempel på Chopins geniala förmåga att skapa en berättelse med musik som väcker starka känslor hos lyssnaren. Chopin skrev balladen mellan 1842 och 1843, under en period då han reste mellan Paris och Nohant, där han bodde tillsammans med sin älskade George Sand.

Konserten avslutas med Ralph Vaughan-Williams sångcykel Songs of Travel med texter av Robert Louis Stevenson. Sångerna skildrar en resandes upplevelser och reflektioner och uttrycker både vandringslust, skönhet, kärlek, tvivel, ensamhet och andlighet. Vaughan-Williams skrev sångerna mellan 1901 och 1904 och de har blivit ett av hans allra mest framförda verk.

Sergei Prokofiev - Hebreisk Ouvertyr

Emil Jonason, Nurit Stark, Guro Kleven Hagen, Asbjørn Nørgaard, Jakob Koranyi, Daria van den Bercken

Valentin Silvestrov - utvalda stycken för solopiano

Daria van der Bercken

Hawar Tawfiq - Voyage (uruppförande)

Berit Norbakken, Emil Jonason, Nurit Stark, Daniel Thorell, Magdalena Meitzner, Daria van den Bercken

-PAUS-

Frederic Chopin - Ballade no 4 i f-moll

Finghin Collins

Ralph Vaughan-Williams - Songs of Travel

Jakob Högström, Finghin Collins
KÖP BILJETT
Stora scenen
280 SEK
FESTIVALPASS:
JA
15
June
Open Skyspace med Jacob Kellermann
Upplev James Turells världsberömda Skyspace i perfekt symbios med gitarristen Jacob Kellermann.
21:15
22:45

Jacob Kellermann har etablerat sig som en av Skandinaviens mest aktiva och eftersökta gitarrister. Förutom att regelbundet spela över hela Sverige har han framträtt som solist och kammarmusiker internationellt i konserthus såsom Concertgebouw Amsterdam, Prinzregententheater och Gasteig München. Kellermann har släppt tre kritikerrosade album på skivbolaget BIS Records. Det senaste albumet som släpptes 2021, där han bl.a. tolkar Rodrigos klassiska gitarrkonsert Concierto de Aranjuez, belönades med en Grammis, Diapason D’or och utsågs till årets klassiska album i Dagens Nyheter. Albumet fick mycket positiv kritik internationellt och hyllades bland annat av The Guardian, The Times, Gramophone Magazine och Nederländska NRC.
 
PRAKTISK INFORMATION:
Skyspace är en delvis utomhusupplevelse, vi rekommenderar att bära eller ta med varma kläder. Till skillnad från våra övriga konserter är konserten i Skyspace inte handikappanpassad.
 
Publiken möts i Kulturhusets foajé kl 21.15 (eller 10 minuter efter att konserten kl 19.00 är slut) för att gemensamt vandra till Skyspace.
 
PRISINFORMATION:
Skyspace är en exklusiv upplevelse med plats för endast 20 lyssnande personer. Biljettpriset är 800 kr, eller 600 kr för den som innehar festivalpass.
 
Konserten arrangeras även fredag den 14 juni kl 21.15

KÖP BILJETT
Skyspace
600-800 SEK
FESTIVALPASS:
NEJ
16
June
Yoga med Bach
En unik kombination av två djupgående och själsliga konstarter – Bachs tidlösa musik och yoga.
10:00
11:00

Här du får möjlighet att utforska din kropp och själ genom rörelse och musik. Yogan är anpassad för både nybörjare och erfarna och leds av en erfaren yogalärare från Trosa Hot Yoga. I varje djup pose får du lyssna till ett musikstycke av den store mästaren Johann Sebastian Bach som framförs på cello eller violin.
 
Upplev en magisk och berikande stund tillsammans med våra musiker och erfarna yogainstruktör.
 
PRAKTISK INFORMATION:
Ingen förkunskap inom yoga är nödvändig. Evenemanget individanpassas delvis och är lämpligt för alla i åldern 15-99 år.
 
Ta gärna med din en egen yogamatta och bekväma kläder.

Ylva Larsdotter, Jakob Koranyi
KÖP BILJETT
150 SEK
FESTIVALPASS:
16
June
Songs of Travel del III
Välkommen till den tredje och sista kvällskonserten med resande som tematik på årets festival!
19:00
21:00

På konserten får vi höra verk av fyra kompositörer som på olika sätt har utforskat resandet och mötet med andra kulturer, ett av dessa är festivalens femte och sista beställningsverk.

OM PROGRAMMET

Vi inleder med en bitterljuv Romans för violin och piano av Amy Beach som räknas som den första framgångsrika amerikanska kvinnliga kompositören. Romansen skrevs till hennes make som en bröllopspresent, ett bröllop som i mycket innebar slutet på Beachs karriär som pianist men samtidigt början på hennes tonsättarbana.

Franz Liszts Petrarca-sonetter skrevs ursprungligen som sånger med text av den italienske renässanspoeten Francesco Petrarca men senare skrev Liszt om dem i versioner för solopiano som en del av hans andra samling stycken med namnet Pilgrimsår och det är denna version vi möter här. Sonetterna är exempel på Liszts sena stil som kännetecknas av rik harmonik och ett enormt andligt djup.

Med verket Ode to Napoleon hyllar vi den jubilerande Arnold Schönberg som skulle ha fyllt 150 år 2024. Schönberg räknas som en av de allra mest inflytelserika och nyskapande kompositörerna och detta verk skrevs 1942 i USA dit Schönberg tvingats fly under andra världskriget. Schönberg bygger verket kring en dikt av Lord Byron, som kritiserade Napoleon för hans maktlystnad och grymhet och verket kan ses som en protest mot tyranni och diktatur. Sättningen med recitatör, pianist och stråkkvartett är typisk Schönbergsk och i verket blandas element från både tonal och atonal musik i en hyllning till frihetens ideal.

Efter paus återvänder vi till nutiden med ett verk av den norske kompositören och professorn Lasse Thoresen. Every Minute opens a door är ett beställningsverk för Songs of Travel-projektet, och är en musikalisk reflektion över migrationens utmaningar och möjligheter.

Utgångspunkten för mitt stycke kommer att vara Vladimir Levchevs dikt The Refugee, som slutar med de övertygande orden: vi har kanske rest till evigheten.” - Lasse Thoresen

Konserten avslutas med Amy Beach vars musik vi också mötte inledningsvis. Pianokvintetten räknas som hennes kanske allra mest lyckade verk och har blivit en favorit bland många såväl konsertbesökare som musiker. Kvintetten skrevs efter en resa till Europa där hon studerade fransk och tysk musik och här kan anas influenser från både Brahms och fransk impressionism, samtidigt som Amy Beachs egen starka musikaliska identitet ständigt lyser igenom!

Amy Beach - Romans för violin och piano

Guro Kleven Hagen, Finghin Collins

Franz Liszt - ur 3 Sonetti del Petrarca

Peter Friis Johansson

Arnold Schönberg - Ode to Napoleon

Berit Norbakken, Nurit Stark, Guro Kleven Hagen, Asbjørn Nørgaard, Daniel Thorell, Peter Friis Johansson

-PAUS-

Lasse Thoresen - Every Minute Opens a Door

Berit Norbakken, Guro Kleven Hagen, Jakob Koranyi, Finghin Collins

Amy Beach - Pianokvintett i fiss-moll
Adagio - Allegro moderato
Adagio espressivo
Allegro agitato - Adagio come prima - Presto

KÖP BILJETT
Stora scenen
280 SEK
FESTIVALPASS:
JA
18
June
Grande Finale!
Festivalen avslutas med en konsert där unga musikstudenter möter våra erfarna festivalmusiker i en Grande finale!
19:00
21:30

Programmet består av fyra verk som framförs i sin helhet men har delats upp mellan olika ensembler. Resultatet blir ett samarbete mellan våra musikstudenter och festivalmusiker där alla får chans att bidra till den stora helheten.
 
Program presenteras inom kort.
Medverkande artister och studenter publiceras i maj.

KÖP BILJETT
Stora scenen
280 SEK
FESTIVALPASS:
JA
alla konserter
alla artister

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Producent
Magda Boreson
+46 (0) 704 – 53 33 83
contact@jarnafestivalacademy.com
Akademiansvarig
Pauline Claise
+46 (0) 737 173 898
academy@jarnafestivalacademy.com